10 saker du inte visste om mopsen

Mopsar har vunnit oss med sina bedårande ansikten, sin lojalitet och sin lättsamma natur. Men var kom de egenskaperna ifrån? Och hur lojal är den här lilla hunden? Här är 10 saker du förmodligen inte visste om dem.

1. Buddhistiska munkar höll dem som husdjur

De tidigaste uppgifterna om mopsen kommer från Kina, där mopsar var husdjur i tibetanska buddhistiska kloster. Vi vet att mopsar har funnits sedan åtminstone 400 f.Kr., vilket gör dem till en av de äldsta hundraserna.

2. De föddes upp för att vara knähundar

Det ursprungliga syftet med mopsar var att tjäna som knähundar för kinesiska kejsare. Det är därför mopsar kanske inte behöver lika mycket motion som andra raser.

3. Deras ansiktsrynkor är ett hedersmärke

Mopsar har skrynkliga ansikten eftersom kinesiska uppfödare avsiktligt fött upp dem på det sättet. De syftade faktiskt till att skapa ett mönster av rynkor på hundarnas pannor, som liknade den kinesiska karaktären för "prins".

4. Deras namn kommer förmodligen från deras ansiktsuttryck

Den mest populära teorin om rasens namn är att den kom från silkesapaapor, som också var kända som mopsapor. Dessa apor var populära husdjur i början av 1700-talet, och deras ansikten liknar ansiktena på mopshundar.

5. En mops räddade hans kungliga mästares liv

Den första prins William av Orange ledde holländarna i ett framgångsrikt uppror mot spanjorerna på 1500-talet. Spanska soldater försökte mörda William i Hermingny 1572, men Williams mops, Pompejus, omintetgjorde försöket. Mördarna försökte smyga sig fram till prins Williams tält, men Pompey hörde dem och började skälla. På grund av Pompeys hjältemod blev mopsen den officiella rasen för House of Orange.

6. Napoleons fru hade en häftig mops

Napoleons fru, Josephine, hade ett lojalt och skyddande mops som hette Fortune. När Josephine satt i fängelse under skräckvälde, innan hon och Napoleon gifte sig, bar Fortune meddelanden från fängelset till Josephines första make. Fortune är mest känd för att ha bitit Napoleon på parets bröllopsnatt efter att Josephine vägrade att förvisa sin älskade hund från äktenskapssängen.

7. Många andra kända personer har ägt mopsar

Mopsar har varit valet av hundar för kungligheter, historiska personer och nutida kändisar. Den brittiska drottningen Victoria älskade mopsar. Harriet Beecher Stowe, författare till "Uncle Tom's Cabin", hade två mopsar som hette Punch och Missy. Heavy metal-sångaren Rob Zombie ägde en mops vid namn Dracula, och den berömda italienska modedesignern Valentino hade flera husdjursmopsar som åkte privatjet och hans privata yacht. Andra mopsägande kändisar inkluderar Gerard Butler, Jessica Alba, Hugh Laurie, Tori Spelling och Paris Hilton.

8. De är inte släkt med bulldoggar

Mopsar kallas ibland "holländska bulldoggar", men detta är lite av en felaktig benämning. DNA-tester har visat att bulldoggar och mopsar faktiskt inte är släkt. Mopsen har samma tjocka form, platt ansikte och rynkor som bulldoggen, men mopsen delar sitt ursprung med pekingeserna, inte bulldogen.

9. Mopsar var en symbol för frimurarna

Efter att den katolska kyrkan förbjöd katoliker att bli frimurare, bestämde sig en grupp katoliker för att bilda ett hemligt frimurarsamhälle kallat Mopsorden 1740. De valde mopsen som sin symbol eftersom mopsar är lojala och pålitliga. För att bli invigd var man tvungen att bära hundhalsband och skrapa vid dörren.

10. En grupp mopsar kallas för ett "grumble"

Som om mopsar omöjligt kunde bli mer bedårande, sätt ihop dem och de gör ett bedårande knorrande.

6 Jul 2023